Open Navigation
Project Details
Stronach Aurora Recreation Complex
Aurora, Ontario

Client : Town of Aurora
Area : 106,500 sf
Program : Aquatic Centre, Twin-Pad Arena, Multipurpose Community Rooms, Child Minding, Pro-Shop, Cafe
Completion : September 2006
Associated Architects : NORR
Located off the main east west artery in the Town, the new recreation complex situates itself adjacent to a wooded river basin and uses the site topography to its best advantage for immediate relationship to natural features, and to allow for future expansion on the remaining buildable portion of the site. The aquatic component consists of three basins for maximum programming flexibility and the semi-transparent wall of glazing to the south creates a beacon for the identity of the facility to the major roadway. The aquatic facility is precisely designed to meet the swim club’s needs for a uniquely large 8-lane 25metre basin, a 2-lane learning basin, and leisure pool. The lobby central spine adjoins a clerestory-lit twin-pad arena and a children’s program area overlooking the conservation area to the west.
 
The building roofs and glazing fenestrations are designed for site orientation, presentation and interior functional requirements. The south and east pool glazing walls and canopy create a public verandah space at the exterior, consolidated with the main entry. The design functions to control light levels and glare through patterned translucent glazing, solar blade panels and deep overhangs. This generous fa├žade presents a controlled transparency to the street, and creates a sense of identify to the public. The translucent clerestory glazing and pre-engineered roof at the arena creates a cost effective light filled environment without glare and soft ice problems often associated with daylight to rinks.
 
Since opening, public use has been very high and the complex has achieved a great level of success. The grouping of aquatics and hockey via an open viewing lobby creates a liveliness and symbiosis that increases public appreciation. The facility has created a ‘landmark’ presence in the community.